Mijn naam is Ria van Asten-Soetens geboren1951
Autodidact

Ik hou van afval

Prachtige kunstwerken; recyclen op creatief niveau door Ria van Asten-Soetens

De Vessemse Ria van Asten-Soetens kan niet goed tegen afval. Althans, ze vindt het zonde om dingen zomaar weg te gooien en daarom maakt zij kunst van álles wat je kunt bedenken. Achter elk werk zit een idee, een gedachte of een bedoeling en dat maakt haar werk geliefd want inmiddels maakt ze zeer regelmatig werk in opdracht. 

Idee
“Het begon met een OMO-fles die ik in de winkel zag staan”, vertelt Ria. “Ik zag er meteen de vorm in van een vrouw met een kind op de rug. En zo gaat dat met alles. Ik heb boven een kamer waar ik een heleboel spullen heb liggen die afgedankt zijn door mensen. Wanneer ik een idee krijg, ga ik naar boven en zoek de spullen erbij die ik nodig heb. Dat varieert van een stuk oud kozijn van de Vessemse molen tot een gezichtje van een barbiepop.” Ria kan van niets iets maken en dat is te zien tijdens de Dag van de Klantdag.

Genen
Ria komt uit een creatief gezin. “Een paar zussen en mijn broer zijn heel creatief, mijn broer volgde zelfs de kunstacademie. Mijn zussen zijn trouwens ook dikwijls een inspiratie voor werk.” Meteen wijst ze naar een werk waar zeven ‘meiden’ op een rij zitten, aan het strand omdat ze dat elk jaar een keer doen tijdens zussendag. “Ons pa had vroeger een meelhandel en van de papieren zakken maakte ik een petticoat”, vertelt Ria verder. “O, wat was ik trots op mijn wijd uitlopende jurk, ik deed ‘m aan naar de kerk. En van de oude gordijnen maakte ik een broek. Ons mam was er niet altijd even blij mee maar ik moest mijn creativiteit gewoon kwijt.”


*Deel van een artikel uit de PC55 over mij, geschreven door Renate Pijnenburg